Fri frakt

Betala enkelt med Klarna

Kvalitetssäkrad av Apoteket*

Sleepify logo
Kvalitesgaranti

Vad är ett tyngdtäcke?

Ett tyngdtäcke är precis som namnet antyder ett täcke som är tungt. Täcket ger ett behagligt tryck över kroppen och effekten liknar den du får av direkt kroppskontakt med en annan människa, till exempel vid massage. Blodtrycket sjunker, andningen saktar ner och nivåerna av stresshormon minskar.

Innehåll:

 

Välj rätt material

Tyngdtäcken finns i många olika varianter och viktmaterialet kan bestå av till exempel ringar eller kedjor av stål, bollar av plast, glaspärlor eller pellets av kisel eller silikon. Vilken typ av vikt som används betyder mycket för ett tyngdtäckes egenskaper och hur det upplevs och känns mot kroppen. Materialet påverkar också hur täcket kan hanteras och tvättas. Läs mer om vad som skiljer oss från andra tyngdtäcken här.

Tyngdtäcken finns i olika vikter i ett spann från 4 kilo upp till 20 kilo. De flesta människor får god effekt av vikterna 6, 8 och 10 kilo. Valet av vikt har till skillnad från vad många tror inte med personens egen kroppsvikt att göra. En människas ålder eller kroppslängd saknar också betydelse. Istället ska vikten väljas efter graden av upplevda sömnproblem. Svårare sömnproblem kräver ofta högre vikt på täcket för att ge bästa effekt.

 

Därför fungerar tyngdtäcken

God sömn är viktig för vår hälsa. Kroppen och hjärnan behöver sömnen för att återhämta sig. Särskilt viktig är djupsömnen. Då sjunker blodtrycket, musklerna syresätts och viktiga tillväxthormon utsöndras.

Nästan alla människor har i perioder problem med oro eller stress, vilket ofta leder till att sömnen påverkas negativt. För den som lider av sömnproblem kan ett tyngdtäcke vara ett mycket effektivt hjälpmedel. När tyngdtäcket formar sig runt kroppen ger vikterna en massageliknande känsla och kroppen varvar ner, vilket gör det lättare att somna in och minskar risken för att vakna under natten.

 

Lugnande och omfamnande känsla

En av teorierna bakom tyngdtäckets positiva effekt kallas DPTS (Deep Pressure Touch Stimulation). Den innebär att en fast beröring gör oss lugna, medan en lätt beröring gör oss mer vakna. Jämför med hur en fluga som sätter sig på din arm när du ligger i solen får dig att rycka till, medan en kram från någon du tycker om gör dig lugn. På samma sätt ger tyngdtäcket en fast och omfamnande känsla som ökar kroppens nivåer av “må-bra-hormonet” serotonin och minskar mängden stresshormon. Detta leder i sin tur till att sömnhormonet melatonin får bättre förutsättningar att verka.

Ibland talar man också om teorin kring Sensory Integration (SI). Enkelt uttryckt handlar det om hur vi tar emot, bearbetar och tolkar information från våra olika sinnen. Tack vare trycket från tyngdtäcket lugnas det taktila sinnet (känsel, beröring), det proprioceptiva sinnet (muskler och leder) samt det vestibulära sinnet (balansen) så att det blir lättare att somna och få en bättre sömn under natten.

 

Sleepifys täcke är unikt

Alla tyngdtäcken är inte likadana. Som konsument bör du titta noga på vilket material som används som tyngd, täckets andningsförmåga, hur det kan tvättas och kvaliteten på sömmar och stoppning. I längden lönar det sig att köpa kvalitet, både för din sovkomfort och för din ekonomi. 

Sleepifys Ringtäcket® är ett premium-täcke som håller högsta kvalitet och som även är godkänt för användning inom vården. Dessutom har det en mängd unika egenskaper som vi är ensamma om på marknaden.  

 

Läs mer om Ringtäcket® och hur du väljer vikt.